St. Olavs Plass 2

Sentralt beliggende næringseiendom på ca 2.500 kvm bygget i 1872 hvor en har flott utsikt over St Olavs plass og langs Universitetsgaten til Rådhuset i Oslo.

Det er i dag cafe og restuarantlokaler i byggets 1. etasje, og ellers kontorlokaler i resten av bygget.

St. Olavsplass 2 ble oppført i 1872 av Olaus Johnsen som hadde kjøpt tomten av Thorvald Meyer og Thomas Heftye. Bygget ble tegnet av den kjente tyskfødte arkitekten Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno. Von Hanno tegnet en rekke av husene i St. Olavsgate, og bodde selv i St. Olavsgate 28-32. Den norske stat kjøpte bygget i 1897.

Bygget ble oppført som et treetasjers herskapshus med to leiligheter i hver etasje. I 1892 flyttet Rikshospitalets Apotek inn i første etasje hvor de hadde sin virksomhet helt frem til 1982. Senere har det vært kafé og restaurant i første etasje og forskjellig bruk av etasjene over.

Bygget var opprinnelig rikt utsmykket på fasaden, men dette ble fjernet da staten restaurerte eiendommen i 1943

Staten solgte eiendommen etter at Rikshospitalets apotek flyttet ut, og har siden den gang hatt forskjellige eiere. St. Olavs plass 2 eies siden 2003 av St Olavs plass 2 AS som igjen eies av Brinkbygg AS.

Forfatteren Knut Hamsun har foreviget eiendommen St. Olavsplass 2 i sin gjennombruddsroman Sult fra 1890 hvor han beskriver en ung manns kamp for tilværelsen og hans spontane og sjelelige reaksjoner mens sulten river og sliter i ham. Hovedpersonen følger etter to damer ned fra slottsbakken –” de dreiet om hjøret ved Universitetsgaten og gik like op til St. Olavs plass…. Udenfor numer 2, et stort fire etages hus, vendte de sig endnu en gang, hvorpå de gik ind. Jeg lænet mig til en gasstolpe ved fontænen og lyttet efter deres skridt i trapperne; de døde bort i anden etage. Jeg træder frem fra lykten og ser opad huset. Da skjer noget besynderlig, gardinerne bevæger sig høit oppe, et øieblik efter åpnes et vindu, et hode stikker ut og to rart seende øine hviler på mig. Ylajali! sa jeg halvhøit, og følte at jeg blev rød”  Senere i romanen fantaserer hovedpersonen om han bor i St. Olavsplass 2 og at eieren heter J.A. Hapolatti ”En forlagen mand, et dyktig forretningshode, agent for alt mulig, tyttebær på Kina, fjær og dun fra Rusland, huder, træmasse, skriveblæk…. Happolatti har været minister i ni år i Persien…det var mere end konge her, eller omtrent som en sultan… Ylajali, hans datter, en fé, en prinsesse som har tre hundrede slavinder og lå på leie av gule roser…”

Eiendommen er også sentral i skuespillerinnen og forfatteren Gerd Høst sin erindringsbok Cupiodo og det gamle apotek fra 1994. Hennes far var lege på Rikshospitalet og hun hadde sitt barndomshjem i annen etasje i St. Olavsplass 2.